befsztyk tatarski

rzadziej befsztyk po tatarsku

  • kulin.  potrawa przyrządzana z surowego świeżego mielonego mięsa wołowego z dodatkiem surowego żółtka jajka, posiekanych konserwowych ogórków, marynowanych grzybów, cebuli, a także musztardy i przypraw
    • rzadziej befsztyk po tatarsku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  tatar
    hiperonimy:  potrawa
    • robić, zrobić befsztyk tatarski
  • Choć befsztyk tatarski ma wielu amatorów, ma i przeciwników - to kontrowersyjny rarytas. Główne zastrzeżenia budzi fakt spożywania na surowo mięsa oraz żółtka kurzego jajka.

    źródło: NKJP: Po niemiecku, po polsku czy po włosku, prasa, 1999

    Potrawa z odpowiednio doprawionego surowego mięsa - dawniej koniny, obecnie z wołowego, zwana tatarem lub befsztykiem tatarskim, sięga swoja historia do początków osadnictwa tatarskiego na ziemiach polskich.

    źródło: NKJP: G.Czerwińska: O Tatarach polskich, Tygodnik Ciechanowski, 2007-02-23

    W grupie zakąsek kucharz poleca: befsztyk tatarski za 11 zł, trzy gatunki śledzia - japończyka 6,5 zł, w śmietanie 4,5 zł i w oleju 4 zł lub oscypek w zwyczajowej cenie 5 zł za porcję.

    źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub srebrnego widelca, prasa, 1999

    [...] obowiązywał jeszcze podział na to, co jeść (i pić) w domu wypada i na to, co nie wypada. Czyli na kuchnię wykwintną i barową lub też śniadankową. I to gorszej kategorii, do której befsztyk po tatarsku, śledzie, maczanka, kiełbasa z rusztu, parówki, tudzież parę jeszcze smacznych skądinąd potraw zaliczano.

    źródło: NKJP: Brat Chama: Dziennik Polski, 2000-04-29

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: befsztyk, tatarski
Data ostatniej modyfikacji: 27.04.2011