kulin.potrawa przyrządzana z surowego świeżego mielonego mięsa wołowego z dodatkiem surowego żółtka jajka, posiekanych konserwowych ogórków, marynowanych grzybów, cebuli, a także musztardy i przypraw
Choć befsztyk tatarski ma wielu amatorów, ma i przeciwników - to kontrowersyjny rarytas. Główne zastrzeżenia budzi fakt spożywania na surowo mięsa oraz żółtka kurzego jajka.
źródło: NKJP: Po niemiecku, po polsku czy po włosku, prasa, 1999
Potrawa z odpowiednio doprawionego surowego mięsa - dawniej koniny, obecnie z wołowego, zwana tatarem lub befsztykiem tatarskim, sięga swoja historia do początków osadnictwa tatarskiego na ziemiach polskich.
źródło: NKJP: G.Czerwińska: O Tatarach polskich, Tygodnik Ciechanowski, 2007-02-23
W grupie zakąsek kucharz poleca: befsztyk tatarski za 11 zł, trzy gatunki śledzia - japończyka 6,5 zł, w śmietanie 4,5 zł i w oleju 4 zł lub oscypek w zwyczajowej cenie 5 zł za porcję.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub srebrnego widelca, prasa, 1999
[...] obowiązywał jeszcze podział na to, co jeść (i pić) w domu wypada i na to, co nie wypada. Czyli na kuchnię wykwintną i barową lub też śniadankową. I to gorszej kategorii, do której befsztyk po tatarsku, śledzie, maczanka, kiełbasa z rusztu, parówki, tudzież parę jeszcze smacznych skądinąd potraw zaliczano.
źródło: NKJP: Brat Chama: Dziennik Polski, 2000-04-29