Za bigos, fasolkę po bretońsku czy flaczki po polsku zapłacimy po 5 zł.
źródło: Korpus IPI PAN: Urzędnicza stołówka „Hermes”, Dziennik Polski, 2002-11-21
Degustowano przede wszystkim jajecznicę przygotowywaną na różne sposoby. Smakosze twierdzili, że najlepiej smakuje tradycyjna jajecznica po polsku.
źródło: Korpus IPI PAN: Pół wieku „Jutrzenki”, Dziennik Polski, 2003-06-09
Mniej skomplikowanym sposobem przygotowania rzodkiewki na gorąco jest po prostu ugotowanie jej i podanie po polsku, tak jak kalafiory lub fasolkę szparagową - z tartą bułeczką.
źródło: Korpus IPI PAN: Andrzej Kozioł: Czerwono i zielono, Dziennik Polski, 2004-04-24
Efekt rozmów z młodą polską emigracją w Dublinie, Londynie i Edynburgu, która nie tylko chce gotować po polsku, ale także propagować rodzimą kuchnię wśród autochtonów.