po polsku

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

3. karp

  • 3.

    w sposób uważany za zgodny z tradycyjnym przepisem mieszkańców Polski
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE

    Przynależność i podział terytorialny

    państwa, miasta, obszary geograficzne

    • gotować, podać coś, ugotować coś po polsku
    • bundz, flaczki, jajecznica, karp, sałatka, sandacz, szczupak, śledź, zrazy wołowe po polsku
    • tradycyjnie po polsku
  • Za bigos, fasolkę po bretońsku czy flaczki po polsku zapłacimy po 5 zł.

    źródło: Korpus IPI PAN: Urzędnicza stołówka „Hermes”, Dziennik Polski, 2002-11-21

    Degustowano przede wszystkim jajecznicę przygotowywaną na różne sposoby. Smakosze twierdzili, że najlepiej smakuje tradycyjna jajecznica po polsku.

    źródło: Korpus IPI PAN: Pół wieku „Jutrzenki”, Dziennik Polski, 2003-06-09

    Mniej skomplikowanym sposobem przygotowania rzodkiewki na gorąco jest po prostu ugotowanie jej i podanie po polsku, tak jak kalafiory lub fasolkę szparagową - z tartą bułeczką.

    źródło: Korpus IPI PAN: Andrzej Kozioł: Czerwono i zielono, Dziennik Polski, 2004-04-24

    Efekt rozmów z młodą polską emigracją w Dublinie, Londynie i Edynburgu, która nie tylko chce gotować po polsku, ale także propagować rodzimą kuchnię wśród autochtonów.

    źródło: NKJP: Prezenty relaksujące: rozerwą, odstresują, dodadzą życiu trochę luzu, Polityka, 2007-12-01

    Przedstawiamy przepis na karpia po polsku. Ilość dla 4-6 osób. Czas przygotowania wynosi 90 min.

    źródło: Internet

  • część mowy: przysłówek