beza

  • ciastko z piany z białek jaj kurzych i cukru, upieczone w piekarniku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  ciastko
    • biała, kawowa beza
    • beza z bitą śmietaną
    • jeść, kupować/kupić bezę; lubić bezy
  • Ważna uwaga – nie ma sensu za pomocą patyczka sprawdzać, czy beza się upiekła. Środek powinien być ciągnący się, więc zawsze będzie mokry.

    źródło: NKJP: Słowo Polskie. Gazeta Wrocławska, 2007-07-13

    W końcu zdecydowała się na spożywczy, z którego wyniosła cukierki dla Brygidki i wielką bezę z czekoladowym spodem. Zjadła ją przed sklepem, zasypując okruchami burą kurtkę po poprzedniej dziewczynie Hyrów.

    źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Przystupa, 2007

    Mój wzrok przyciągają ogromne eklerki oraz trójkątne bezy posypane orzeszkami i przełożone kawową masą - dawno nieoglądane przysmaki dzieciństwa.

    źródło: NKJP: EKO-U Nas, nr 19, 2003

    Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy bezami, wolne przestrzenie wypełniamy bezowymi okruchami. Na bezach układamy mniejsze truskawki, a na nich - krem.

    źródło: NKJP: Irena Łaszyn: Truskawkobranie, 2004-06-26

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. beza
    bezy
    D. bezy
    bez
    C. bezie
    bezom
    B. bezę
    bezy
    N. bezą
    bezami
    Ms. bezie
    bezach
    W. bezo
    bezy
  • niem. Baiser

    z fr. baiser 'pocałunek'

    Znaczenie 'ciastko' (obce etymonowi francuskiemu) rozwinęło się prawdopodobnie przez porównanie lekkości bezy do przelotnego pocałunku.

CHRONOLOGIZACJA:
1900, SJPWar
Data ostatniej modyfikacji: 14.03.2015