-
1.a
makaron w formie szerokich, prostokątnych płatów -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Specjalnością kulinarną wyróżniającą Emilię-Romana od innych regionów włoskich są nadziewane makarony: tortellini, ravioli, lazania oraz culatello i szynka parmeńska.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Św. Mikołaj przychodzi z Trzema Królami, Gazeta Poznańska, 2003-12-24
[...] na płytkiej formie do tarty ułożyć obgotowane płaty lazanii. [...] Na to położyć zblanszowane brokuły.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. lazania
lazanie
D. lazanii
lazanii
neut lazanij
char C. lazanii
lazaniom
B. lazanię
lazanie
N. lazanią
lazaniami
Ms. lazanii
lazaniach
W. lazanio
lazanie
Inne uwagi
Zwykle lp
-
wł. lasagne