kawior po żydowsku

  • kulin.  smażona wątróbka drobiowa wymieszana z ugotowanymi na twardo jajkami, smażoną cebulką i przyprawami, drobno posiekana lub zmielona, podawana na zimno
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
  • Na festiwal zjechały stowarzyszenia reprezentujące kulinarne tradycje z Wołynia, Podola, Polesia, Lwowa oraz repatrianci z Bośni. Wśród zawodowców najlepsza okazała się ekipa wrocławskiej restauracji Deja Vu [...], która zaskoczyła jurorów kawiorem po żydowsku i schabem z dzika [...].

    źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Kresowe i bezkresowe, Gazeta Wrocławska, 2003-08-22

    Jednym z najsmakowitszych dań jest siekana wątróbka w Polsce zwana też kawiorem po żydowsku.

    źródło: NKJP: Wątróbkowe uczty, Dziennik Polski, 2002-03-02

    Na stole znalazły się potrawy żydowskie: kawior żydowski, rosół z czerwoną fasolą, czulent, ziemniaki z cebulą i czosnkiem, cymes - deser żydowski, czyli marchewka z rodzynkami i miodem.

    źródło: NKJP: (GOR): Świece podczas szabatu, Dziennik Polski, 2006-05-13

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: kawior
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 26.06.2017